Alle samlinger
Alt om strøm ⚡️
Slik fungerer strømsoner
Slik fungerer strømsoner

Vi forklarer hvorfor det er ulik strømpris i forskjellige steder i landet

Motkraft avatar
Skrevet av Motkraft
Oppdatert over en uke siden

Du har kanskje lurt på hvorfor prisen kan være ti ganger dyrere i sør enn nord? I denne artikkelen skal du bli klokere på nettopp det. Du får det enkelt forklart i videoen under.

I Norge har vi fem strømsoner: Øst-Norge, Vest-Norge, Midt-Norge, Sør-Vest-Norge, og Nord-Norge. Statnett står som ansvarlig for transmisjonsnettet, altså det som binder sammen strømnettet i de ulike strømsonene. Kraftsituasjonen variere mellom de ulike regionene, og det er ikke tilstrekkelig kapasitet i strømnettet til å utjevne disse forskjellene i alle situasjoner. Dette fordi det norske kraftsystemet er værbasert.

Det siste året har vært preget av store prisforskjeller som skyldes ulik kraftsituasjon mellom regionene, og at strømmen ikke kan flyte fritt landet rundt. I noen områder er overføringskapasiteten stor, fordi det ofte er behov for det, mens den er mindre andre steder fordi det normalt ikke er så mye transport av strøm.

Strømmen produseres og forbrukes ulike steder i landet, og produksjon og forbruk må kobles sammen. Det innebærer at strømmen må flyte fra et område til et annet, men vi har ikke et strømnett som gir plass til at strømmen kan flyte helt fritt i enhver situasjon. Dermed kan områder med overskudd og underskudd av strøm oppstå, sier Maria Brekke Langum, leder av Landssentralen i Statnett. 

Grunnen til at det kan være stor forskjell på nord og sør er fordi det har vært produksjonsoverskudd i Nord-Norge og Sverige, samtidig som det har vært begrenset kapasitet til å frakte produksjonen sørover. Den sørlige delen av Norge er tettere tilknyttet det europeiske kraftmarkedet, og påvirkes i større grad av det høye prisnivået som Europa har nå.

Oppsummert vil det si at når tilbudet av strøm øker i Europa, går prisen ned i den sørlige delen av Norge.


Svarte dette på spørsmålet?