De vanligste strømavtalene
Ane avatar
Skrevet av Ane
Oppdatert over en uke siden

Strømavtaler kan være veldig vanskelig å forstå seg på, og det av god grunn. Mange leverandører selger inn gode tilbud, som ofte bare er lokketilbud eller tidsbegrensede kampanjer. Disse avtalene er “gode” i en viss periode, men etter kampanjeperioden er over kan det koste opp mot ti ganger så mye. De vanligste avtalene er spotpris-, variabel- og fastprisavtale. Nå skal du få en kort innføring i de forskjellige avtalene, og hva du må være på utkikk etter.


Spotprisavtale - er en avtale som alltid vil følge spotprisen. Spotprisen settes av Nord Pool og endres hver time. En slik avtale vil være dyrest på vinterstid når spotprisen er høy og man bruker mye strøm til oppvarming. En spotprisavtale er historisk sett det som er mest lønnsomt for deg som forbruker, da den følger markedet. Det er derfor vi har valgt denne typen avtale.


Fastprisavtale - er en avtale der man betaler samme pris uansett hvor lav eller høy spotprisen settes. Det er ofte attraktivt på vinterstid når spotprisen er høy og man kan få gunstige priser. Fastpris er et forutsigbart alternativ, da man vet hva man betaler til enhver tid. Det som er ulempen med fastpris er at det påløper gjerne bindingstid og oppsigelsestid, på alt fra 3 måneder til 3 år. Det som skjer da er at strømselskapet tjener mye på deg som kunde, siden deres mål er å sette prisen så høy at spotprisen er under fastprisen. Eksemplet under er illustrert med en relativt høy spotpris, som vil si at det er mye penger tapt når spotprisen er lav.


Variabel avtale - er en kombinasjon av en fastprisavtale og en spotprisavtale. Til forskjell fra spotprisen som endres hver time endres en variabel pris ca. hver 14 dag, og settes ut i fra utviklingen i markedet. Tilleggskostnader er ofte bakt inn i denne prisen. Avtalen kan anses å være forutsigbar, men siden strømselskapet setter denne prisen selv er det vanskelig å vite om man blir lurt eller ikke. I realiteten så løfter de prisen veldig når det er litt økning i markedet mens når prisen går ned bruker de lengre tid på å sette ned prisen.

Svarte dette på spørsmålet?