Alle samlinger
Alt om strøm ⚡️
Spar penger på strøm 💡
Spar penger på strøm 💡

Noen tips til strømsparing!

Motkraft avatar
Skrevet av Motkraft
Oppdatert over en uke siden

Noen av de største strømtyvene finner du i hjemmet, her er det mange måter å spare penger på! Du skal derimot slippe å sitte frysende i et mørkt rom med boblejakke på for å klare å betale strømregningen din. Det finnes smarte løsninger for hvordan du kan spare strøm og samtidig leve komfortabelt!

Hva bruker mest strøm?

De fleste husholdningsapparater, som TV, kaffetrakter og å lade telefonen koster deg minimalt å bruke i året. De to største strømslukere i hjemmet er oppvarming og varmtvann.

  • 60% Oppvarming

  • 20% Varmtvann

  • 10% Elektriske apparater

  • 10% Belysning

Områder hvor du kan spare en del penger på strøm er; dusj, vaskemaskin, oppvaskmaskin og oppvarming.

Hvordan bruke mindre?

Det finnes enkle tiltak som kan redusere strømforbruket.

  1. Redusere temperaturen inne: Dersom du redusere temperaturen inne med bare én grad, så vil energiforbruket som brukes til oppvarming reduseres med hele 5%. En gjennomsnittstemperatur på 19-22 grader holder i massevis for å leve komfortabelt. Du trenger ikke å fryse i ditt eget hjem for å ha råd til strømregningen.

  2. Senke temperatur i rom som er lite i bruk: Det er lite poeng i å ha på høy varme i rom du ikke oppholder deg i. Ved å senke temperaturen noen grader der vil forbruket reduseres kraftig.

  3. Ta kortere dusjer: En varm dusj på 10 minutter hver dag kan koste deg nesten 3000kr i året. Det vil derfor lønne seg å ta raskere dusjer og senke temperaturen på vannet et par grader.

  4. Ikke la vannet renne: Når du pusser tennene eller tar oppvasken for hånd, er det smart å ikke la vannet renne. Dette er fordi det trengst et høyere energiforbruk å holde vannet temperert.

  5. Fyll opp vaskemaskin og oppvaskmaskin: Mange tror at dette er to store strømslukere, men i realiteten vil du redusere strømforbruket om du bare er strategisk i bruken av dem. Gjennom å fylle opp maskinene helt hver gang du bruker dem, vil det spare mer strøm enn å enten vaske for hånd eller i flere omganger.

Hvorfor spare strøm?

Vi er opptatt av å legge igjen grønne fotspor, det er noe dere kan hjelpe oss med! Det er nemlig ikke bare lommeboken din som får nytte av å redusere strømforbruket. Når vi bruker mindre strøm, så trenger vi heller ikke å produsere like mye strøm. Dette vil spare miljøet og våre naturressurser for unødvendig utslipp av CO2.

Utregningene i artikkelen har tatt utgangspunkt i gjennomsnitt på priser og forbruk fra Statistisk sentralbyrå 2021 (https://www.ssb.no/energi-og-industri/energi/statistikk/elektrisitetspriser)

Svarte dette på spørsmålet?